Sıkça Sorulan Sorular

Aranan: Personel İşleri

40 sonuç aşağıda listelenmiştir,

Aradığınız Sorunun Cevabı Yok Mu? Sorunuzu İletmek İçin Yardım Bileti Oluşturun

Ön Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ön ödeme, harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla; ilgili kanunlarında öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans verilmek veya kredi açılmak suretiyle yapılabilir. Verilecek avansın üst sınırları yılları merkezi yönetim bütçe kanununda gösterilir. Avans, işi yapacak, mal veya hizmeti sağlayacak olan kişi veya kuruluşa ödenmek üzere, doğrudan mutemede verilir. İlgili kanunlarına göre, görevlilere yolluk ve diğer giderleri karşılığı ödenecek avanslar kendilerine veya şahsi mutemetlerine verilebilir. Ön ödemeler hangi iş için verilmiş ise yalnızca o işte kullanılır. Yılları merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen tutara kadar olan yapım işleri, mal ve hizmet alımlarına ilişkin giderler ile benzeri giderler için avans verilebilir. İlgili kanunlarında hüküm bulunması halinde, görevlilere yolluk ve diğer giderleri karşılığı avans verilebilir. Yetkili mercilerce ödeme gününden önce ödenmesine karar verilen maaş ve ücretler avans olarak verilebilir. Üniversitemiz birimlerince harcama yetkilisi mutemetlerine verilmek istenen avanslara ve kredilere ait Muhasebe İşlem Fişlerinin birimimize ulaşmasının ardından gerekli kontroller yapıldıktan sonra ilgililerin banka hesaplarına aktarılır. Avans ve kredilere ait mahsup işlemi mevzuata uygun olarak ilgili memur tarafından gerçekleştirilir. Mahsup işleminde, avans ve kredinin konusunu teşkil eden fatura ve onay belgesi aranır. Mahsup süresi avanslarda avansın alındığı tarihten itibaren 1 ay, kredilerde ise 3 aydır. Mutemet, işin tamamlanmasından sonra, yukarıdaki bir ve üç aylık sürelerin bitimini beklemeden, son harcama tarihini takip eden üç iş günü içinde ön ödeme artığını iade etmek ve süresinde mahsubunu yaparak hesabını kapatmak zorundadır. Mutemetlerce süresi içinde mahsup edilmeyen avanslar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Kanunen geçerli bir mazereti olmaksızın avanslarını süresinde mahsup etmeyen mutemetler hakkında, ayrıca tabi oldukları personel mevzuatının disiplin hükümlerine göre de işlem yapılır. Kurum içi veya kurum dışından görevlendirilenlere yolluk ve diğer giderleri karşılığı verilen avanslardan süresinde mahsup edilmeyenler hakkında özel kanunlarındaki hükümler uygulanır.

Portal Ders Yükü Formunda Dersiniz Eksik/Hatalı İse

Portal Ders Yükü Formunda yer alan bilgiler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (ÖİDB) ve Personel Daire Başkanlığı (PDB) sistemlerinden gelmektedir. Bu nedenle, derslerinizde gördüğünüz eksiklikleri ve hatalı verileri biriminiz öğrenci işleri ve ÖİDB ile görüşerek düzeltmelisiniz. İlgili değişiklik ÖİDB sistemine yansıtıldıktan sonra, Portal Ders Yükü formunda yer alan Güncelle düğmesine tıklayarak formun yeni verilerle oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Öğretim Elemanı ilanı için fakülteye yapılacak olan başvurularında nasıl bir yol izlemeliyim?

Fakülte personel ofisinde matbu şekilde hazır bulunan dilekçeyi doldurarak ilanda belirtilen belgelerle birlikte ilgili birimin yazı işlerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Özlük İşleri

Fakülte Personel Ofisinde matbu şekilde hazır bulunan dilekçeyi doldurarak ilanda belirtilen belgelerle birlikte ilgili birimin yazı işlerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Öğretim Elemanı ilanı için Fakülteye yapılacak olan başvurularında nasıl bir yol izlemeliyim?

Fakülte Personel Ofisinde matbu şekilde hazır bulunan dilekçeyi doldurarak ilanda belirtilen belgelerle birlikte ilgili birimin yazı işlerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Özlük İşleri / Öğretim Elemanı ilanı için Fakülteye yapılacak olan başvurularında nasıl bir yol izlemeliyim?

Fakülte Personel Ofisinde matbu şekilde hazır bulunan dilekçeyi doldurarak ilanda belirtilen belgelerle birlikte ilgili birimin yazı işlerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Ders kontenjanı artırımı için ne yapmalıyım ?

Almak isteğiniz dersin Kontenjan artımı ile ilgili yazacağınız talep dilekçenizi, ilgili dersi açan Bölüm Başkanlığına veya Fakülteye teslim etmeniz gerekmektedir.

Yaz okulunda hangi dersler açılıyor ?

Yaz okulu döneminde açılacak dersler, şubeleri ve bu şubelerin kontenjanları, dersin ait olduğu bölüm kontrolünde planlanır. Tüm derslerin açılması şartı yoktur. Özellikle zorunlu dersler olmak üzere öğrencilerin talep ettikleri derslerin açılması yönünde bölüm öğretim üyelerinin çalışma ve programlarının uygun olması koşulu ile planlama yapılır. Bölümler tarafından hazırlanan ders listeleri, fakülte yönetim kurullarınca değerlendirilir ve uygun bulunan dersler gerekli planlamanın yapılması için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.

Zorunlu stajımla ilgili bilgi ve belgelere nasıl ulaşabilirim?

Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi staj ofisinden öğrenebilir veya konuyla ilgili yardım bileti oluşturabilirsiniz.

Staj tarihlerini nasıl değiştirebilirim?

Staj Kayıt Formu üzerinden staj bilgileri doldurularak başvurular taslak halinde kaydedilebilir veya doğrudan fakülte onayına gönderilebilir. Ancak fakülte onayına gönderilmiş olan staj bilgileri üzerinde öğrenci tarafından sonradan bir değişiklik yapılamaz. Değişiklik yapılması gerekli olan durumlarda fakültenin Staj Ofisi ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Burs yardımı ile ilgili olarak hangi birimden bilgi alabilirim ?

Fakülte öğrenci işleri ofisi ve burs komisyonundan öğrenebilirsiniz.

PORTAL Ders Yükü Formu’nda yanlış görünen Akademik unvanımın düzeltilmesi için nasıl bir yol izlemeliyim?

Portal Ders Yükü formundaki ve yeni geliştirilen bir çok BİDB uygulamasındaki Akademik Unvan bilgileriniz personel otomasyonundan gelmektedir. Eğer formda görünen akademik unvan bilginiz hatalı ise, biriminiz personel (özlük) bürosundan ilgili güncellemeyi yaptırmanız gerekmektedir. Ek ders ödemeleri, kadro unvanına göre değil akademik unvana göre yapılmaktadır. Bu nedenle bulunduğunuz kadro unvanı ne olursa olsun, geçerli akademik unvanınızın güncel ve doğru olduğunu lütfen kontrol ediniz, değilse düzelttiriniz.

Mazeret Sınavı ile ilgili detaylı bilgiye nereden ulaşabilirim?

Gerekli bilgilerin tamamına www.sis.itu.edu.tr web adresinde yayımlanmakta olan İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nin 24.maddesi ve Mazeretlerin Kabulü ve Mazeret Sınavlarının Yapılış Esasları’ndan ulaşabailirsiniz.

Konferans, Kongre ve Seminer gibi etkinliklere katılım amaçlı yapılan başvurularda istenen belgeler nelerdir ve onay süreci nasıl ilerler?

Katılım öngörülen etkinlikler için öğrencilerden öncelikli olarak  istenen belgeler; konuya ilişkin dilekçe, öğrenci belgesi, etkinliğin organizatöründen alınan davet mektubu. Belgelerin tamamlanması sonrasında Başvuru yapılan ilgili birim gerekli incelemeyi yapar ve başvuruyu Fakülte Yönetim Kurulu’nun onayına sunar. Kurulca alınan kararın olumlu olması durumunda ilgili başvuru son onay için Rektörlük Makamı’na sunulur. Rektörlük Makamının onayı sonrasında  Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimine ulaştırılması gerekmektedir

Yabancı Dil Sınavı (YDS) dil tazminatından kaç yıllık faydalanabilirim ?

YDS sınavı geçerlilik süresi her bir seviye için 5 yıl olup, mevcut seviyede doldurulmuş olan her 5 yıldan sonra, diğer alt seviyeye düşürülmektedir. En düşük seviye olan C seviyesinden sonra geçerliliği sona ermektedir.

Fakültemizde yarı zamanlı çalışmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

Fakültemizde kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyen öğrencilerimizin görev almak istedikleri bölüm başkanlıklarına  başvurmaları gerekmektedir. Bölümlere yapılan talepler Dekanlığa iletilir. Dekanlığa iletilen talepler www.yarizamanli.itu.edu.tr adresinde ilan edilerek öğrencilerimize duyuru yapılır.

Erasmus Öğrenci Değişim Programına nasıl ve ne zaman başvurabilirim?

www.sis.itu.edu.tr web adresinde yayımlanmakta olan "Erasmus Lisans Değişim Programı Senato Esasları"nda öğrencilerin yapmaları gereken tüm işlemler sırasıyla belirtilmiştir.

Staj yaparken aynı zamanda bir işte sigortalı olarak çalışıyor olmam, ailemden aldığım hakları ortadan kaldırır mı?

Öğrencilerimiz elde etmiş oldukları bu gelir nedeni ile sahip oldukları burs, aylık ya da aileleri tarafından sağlanan olanaklardan mahrum olmazlar.

PORTAL Ders Yükü Formu’nda, İTÜ dışındaki Üniversitelerde verdiğim dersler görünmüyor. Düzeltme yapılması için nasıl bir yol izlemeliyim?

İTÜ dışında verilen dersler, Personel Daire Başkanlığı (PDB) tarafından koordine edilen rektörlük görevlendirmesi ile yürütülmektedir. Portal Ders Yükü Formunda İTÜ dışında verdiğiniz dersleri göremiyorsanız, Rektörlük PDB ile iletişime geçerek görevlendirmenizin Personel Otomasyon Sistemine girilmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra Portal Ders Yükü formunda Güncelle düğmesine basmanız durumunda bu dersler formda da güncellenecektir.

Lisansüstü tez öğrencisiyim. Tezimi nereye teslim etmeliyim ?

Tez tesliminizi, tez sunuş formu, jüri öneri formu, basılmış 3 adet tez ve İTÜ Kütüphanesinden alacağınız urkund yazısı ile birlikte Lisansüstü eğitiminizi yapmakta olduğunuz bölümün sekreterliklerine teslim etmelisiniz.

Lisansüstü tez jürileri nasıl belirlenir ?

Danışman öğretim üyesi jüri önerisini program koordinatörlerine ulaştırır. Program koordinatörü öneriyi web üzerinden işler. Seçilen jüri üyeleri yine web üzerinden danışman, seçilen jüri üyeleri ve öğrenciye bildirilir.

Konferans, Kongre ve Seminer gibi etkinliklere katılım amaçlı maddi destek taleplerim için nasıl bir yol izlemeliyim?

Lisans Öğrencileri Talep edilen desteğin; Konferans, Kongre ve Seminer gibi bilimsel içerikli etkinlikler olması durumunda öğrencisi olduğu Fakülteye, Kültürel ve Sosyal içerikli etkinlikler olması durumunda Kültür ve Sanat Birliği’ne, Sportif içerikli etkinlikler olması durumunda ise Beden Eğitimi Bölüm Başkanlığı’na başvurulması gerekmektedir.   Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencisi Talep edilen desteğin; Konferans, Kongre ve Seminer gibi bilimsel içerikli etkinlikler olması durumunda öğrencisi olduğu Enstitü’ye, Kültürel ve Sosyal içerikli etkinlikler olması durumunda Kültür ve Sanat Birliği’ne, Sportif içerikli etkinlikler olması durumunda ise Beden Eğitimi Bölüm Başkanlığı’na başvurulması gerekmektedir. Araştırma Görevlisi Talep edilen desteğin; Araştırma Görevlisinin Konferans, Kongre ve Seminer gibi bilimsel içerikli etkinlikler olması durumunda kadrosunun yer aldığı Fakülte veya Enstitü’ye, Kültürel ve Sosyal içerikli etkinlikler olması durumunda Kültür ve Sanat Birliği’ne, Sportif içerikli etkinlikler olması durumunda ise Beden Eğitimi Bölüm Başkanlığı’na başvurulması gerekmektedir.

Yurtiçi veya yurtdışı görevlendirmeler için izlemem gereken yol nedir ?

Bağlı bulunduğunuz bölüm başkanlığına dilekçe ile müracaat edilmesi gereklidir. İstenilen görevlendirmenin maddi destekli veya maddi desteksiz olduğunun beyanı ile, BAP veya TÜBİTAK tarafından destekleniyor ise Proje Onay Yazısı ve Davet Mektubunun da eklenmesi gereklidir.

Fakültemizde yarı zamanlı çalışarak ne kadar gelir elde edebilirim?

Öğrencilerimiz bir (1) saatlik çalışma karşılığında; Bilgi işlem Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapmaları halinde brüt 6,00 TL, diğer birimlerimizde görev yapmaları halinde ise brüt 4,00 TL gelir elde ederler. Öğrencilerimizin aylık maksimum çalışma saatleri, ders yoğunluğu ve sosyal aktiviteleri göz önüne alınarak Altmış (60) saat ile sınırlandırılmıştır.

Danışman onayı ile bir dersten çekildiğimiz zaman T harfi ile gösterilen notlar ortalamaya katılıyor mu?

İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nin 21. maddesinin 3.fıkrasında belirtildiği gibi kayıtlı bulunulan yarıyıl sonu itibariyle, ağırlıklı genel not ortalaması belirlenirken, alt yarıyıllardan alınamayan derslerle, 17 nci maddenin ikinci ve üçüncü fıkrası uyarınca öğrencinin çekildiği dersler ağırlıklı not ortalamasına katılmaz.

Vize mazeret sınavları hangi tarihlerde yapılıyor?

İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nin 24.maddesi ve Mazeretlerin Kabulü ve Mazeret Sınavlarının Yapılış Esaslarında tüm istenen şartlar ve belgeler yerine getirilmek koşulu ve Yönetim Kurulunun da uygun görmesi şartıyla dersi veren öğretim üyesinin belirlediği gün ve saatte yapılır.

Kaydımı dondurmak suretiyle izinli sayılmak için izlemem gereken yol nedir?

www.sis.itu.edu.tr web adresinde bulunan “İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 32.maddesi”nde belirtilen çerçevede izinli sayılmak için dilekçe ile fakülteye başvurmanız gerekmektedir.

Memuriyetten önceki sigortalı hizmetleriminb SGK kapsamında birleştirilmesi konusunda nasıl bir yol izlemeliyim ?

Sigortalı hizmetin 2008 yılından önce başlamış olması durumunda; kişinin çalıştığı birimin Personel Ofisine, eklerine Sigorta Kartı ile Kimlik fotokopisini de ekleyerek dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Sigortalı hizmetin 2008 yılı sonrasında başlamış olması durumunda; Akademik ve İdari personelimiz için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tek çatı altında toplanmasından dolayı yapılması gereken bir işlem bulunmamaktadır. Ancak, çalıştığı birime dilekçe vererek farklı yerde çalışmış olduğunu HİTAP programına işletmesi gerekmektedir.

Öğretim üyelerinin iletişim bilgilerine nasıl ulaşabilirim ?

Öğretim üyelerimizin iletişim bilgilerine http://bb.itu.edu.tr/calisanlar sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bitirme Tasarım Projesi sunum tarihlerini ve komisyonlarını nerden öğrenebilirim ?

İlgili bölüm başkanlıklarının web sitesi duyurular kısmından öğrenilebilir.

Bitirme tasarım projesi son teslim tarihlerini nereden ve nasıl öğrenebilirim ?

İlgili bölüm başkanlıklarının web sitesi duyurular kısmından öğrenilebilir.

Pasaport almak veya süresi dolmuş mevcut pasaportun süresini uzatmak için nasıl bir yol izlemeliyim ?

İTÜ Rektörlüğü Personel Dairesi Başkanlığı Organizasyon Metod ve Eğitim Şube Şefliği sayfasında bulunan matbu formlar kısmındaki pasaport ile ilgili formu doldurularak onay için Rektörlük Personel Daire Başkanlığına müracaat edilmesi gerekmektedir.

Son sınıf öğrencileri gözetim listesinde en fazla kaç kredi alabilir ?

www.sis.itu.edu.tr web adresinde yayımlanmakta olan İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 17.maddesinin (b) bendi gereğince son sınıf öğrencilerinin kredi yükü, gözetim listesinde olmamak koşulu ile bu ortalamalara bakılmaksızın ilgili yönetim kurulu kararı ile arttırılabilir.

Koridorda oluşan ağır koku için kime bilgi vermeliyim ?

Mesai saatleri içinde ise; İdare Amiri, Fakülte Sekreteri, Güvenlik Birimi, Dekan veya Dekan Yardımcılarından en az birine hemen haber verilmelidir. Mesai saatleri dışında ise; en yakın güvenlik çalışanı durumdan haberdar edilmelidir.

İlgili kuruma verilmek üzere maaş bordrosunu nasıl alabilirim?

İTÜ Portala giriş yaparak istediğiniz aya ait maaş bordronuzu alabilirsiniz. Maaş bordronuzun onaylı olmasını istiyorsanız biriminiz Maaş Mutemedi ve Fakülte Sekreterine onaylatmanız  gereklidir.

Sarf malzeme ne demektir ?

Sürekli kullanım sonucu tüketilip yeniden alınan malzemelerdir. Örneğin kağıt, tuvalet kağıdı, kalem , toner gibi.

İzin formu doldurulurken dikkat etmem gereken tarihler nasıl olmalıdır ?

İzin formu doldurulurken; izinli olmayı planladığınız ilk gün izninizin başlangıç tarihi, izinli olmayı planladığınız son gün ise izninizin bitiş tarihidir. İşe başlama tarihi olarak da izninizin bitiminden sonraki ilk iş gününü yazmanız gerekmektedir.

İstifa edeceğim/aylıksız izinli sayılacağım. Borç işlemleri hakkında nasıl bilgi edinebilirim ?

Çalıştığınız birimin Hesap işlerine yardım bileti oluşturmanız veya yüz yüze görüşmeniz gerekmektedir.

Mal Bildirim Bilgi Formu nedir ? Ne zaman doldurulur ?

Kamu görevlilerinin kendileri, eşleri ve velayetleri altında bulunan çocuklarına ait taşınmaz mallar ile kendisine yapılan aylık net ödemenin 5(beş) katından fazla tutarlardaki malları (her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları ile kaynağı belirtilmiş gelirleri, hakları ve sebebi belirtilmiş borçları), mal bildiriminin konusunu teşkil eder. Mal bildirimi Formları kişinin Memuriyete girişinde ve ilerleyen her (0) ve (5)’li yıllarda doldurulmak zorunda olup kişinin Üzerinde bulunan Taşınır veya Taşınmazlarında oluşan değişikliklerde (artış veya azalışlar) doldurması zorunludur.

Tarafıma zimmeti yapılmış olan demirbaş eşyaların hurdaya ayrılma süreleri nedir ?

Satınalımı gerçekleştirilmiş yeni demirbaş eşyaların garanti süresi devam ettiği müddetçe herhangi bir işlem yapılmaz. Kullanımı devam eden demirbaş eşyanın  zamanla yıpranması ve kullanım ömrünü tamamlaması sonucunda gerekli yazışmalar yapılarak zimmetten düşürülür.

İTÜ YARDIM İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ürünüdür © 2025